Det var flere enn et par stjerneskudd, men det ble ikke som jeg og kompisen i andre enden av telefonen hadde håpet på når det gjaldt drømmen om “rene nyttårsfeiringa”. Ikke er jeg særlig god til å ta bilder av dem heller. Har ikke bedre brukbart objektiv enn en 50mm, og det blir trangt. Bare sånn for å ha noe å skylde på. Seks sekunder lukkertid, f1,8, og ISO 800.
Fy flate så mye jorda roterer på 30 sekunder. Stjerner og andre lyspunkter blir korte streker. Da fikk jeg med en litt lenger himmelstrek også. f1,8 her som på alle de andre bildene jeg bomma med, og ISO 400.
Det verste er at jeg var bedt på stjernefotograferingskurs i kveld, og det glemte jeg! Ellers er det ganske mange satellitter som dukker opp på bildene, men det er ikke noe å vise fram. Et par-tre av stjerneskuddene jeg ikke klarte å ta bilder av var såpass at en i brøkdelen av et sekund mens lyset var sterkt nok, så røykstripa etter det som brant opp.
Så flott…! Stjerneskuddene du har fotografert er en del av Perseidene, et fenomen som gjentar seg rundt 12 August hvert år. Årsaken er at jorda går i bane rundt Sola, men det gjør også andre «ting», for eksempel kometen Swift-Tuttle som har etterlatt seg rester av seg selv i sin bane. Det er disse restene Jorda kolliderer med hvert år og som gir oss de fine Perseidene. 🙂
Artig med kometstøv! Lurer på om det kan være noen større biter som kan lage litt skikkelig fyrverkeri? Skal ut og titte igjen i kveld/natt. Det er dårlig gjort at gode vidvinkelobjektiver er så dyre. Har bare kitobjektivet som er 18-55 mm i den «klassen», og det er verken lyssterkt eller skarpt. Er allikevel det jeg skal ta med meg ut denne gangen. Var fælt å se hvor mye vandring det ble med 50-millimeteren på de litt lange eksponeringene. De synes vel ikke så godt hvis jeg bruker 18-millimeter, så da blir det slik. Har et annet problem med det objektivet også, og det er at selv når jeg dro opp forstørrelsen på søkefeltet til 10x på LCD-skjermen, var det kul umulig å stille fokus klart. Noen tips? Med 50-millimeteren jeg brukte i går kunne jeg vri fokus til stjernene ble minst mulig, men det klarte jeg ikke med kitobjektivet. Er sannsynligvis for dårlig. Ville kanskje vært enklere hvis jeg hadde hatt en liten måneskalk å fokusere på, men den glimret heldigvis med sitt fravær, og det var herlig stjerneklart for årstiden i går.
Å finne fokus under stjernene er mye, mye mer krevende enn for dagligdagse snapshots. Bruk det objektivet som er av best optisk kvalitet vil jeg si. Fokus er veldig kritisk for astrofoto. Det er en fordel med vidvinkel for meteorfortografering, men hvis den optiske kvaliteten på 18-millimeteren er for dårlig, legg den til side.
Det gjør ikke noe med med stjernevandringen, det kan gi en fin effekt i seg selv. For å unngå det må du ha kameraet på en motorisert ekvatorialmontering, men et fast stativ fungerer helt greit for perseidene vil jeg påstå.
Takk for det jeg er sikker på er gode råd, Amatør1! 50-millimeteren jeg brukte i går tar ganske skarpe bilder med brukbar fokus over det meste av utsnittet. Har bare et objektiv som er sylskarpt, men det er på 105-millimeter, og jeg har ikke fullformat. Blir borti 160 millimeter brennvidde, og da blir det trangt. Har aldri prøvd det objektivet om natta før.
Her er et der et svakt stjerneskudd så vidt synes. Legger bare ut linken, for det er full størrelse.
https://jostemikk.com/bilder/Stjerneskudd,.JPG